P03 - En ålderskull med framgång

Publicerad 2018-10-25 10:51
Img 0735
P03:S firar dubbla guld.
Pojkar födda 2003 avslutar precis sin P15-säsong. Ett akademilag med en stark höst och en spännande vinter framför sig och tre BAS-lag med två seriesegrar och en fantastisk numerär av spelare.

När spelare kommer upp i ålder finns det fler saker än fotboll som ska hinnas med. Därför är det med stor glädje att se hur ålderskullen för pojkar 03 har lyckats behålla spelare på alla nivåer och med olika ambitionsnivåer. I föreningen finns spelare som tränar 4-5 gånger i veckan och som redan har debuterat på nationell nivå, samtidigt finns det spelare som tränar 1 gång varje vecka men fortfarande tycker att fotboll är riktigt rolig.
I ålderskullen finns hela 86 spelare kvar utspridda på 4 lag.

Vi tog ett snack med P03:Syds Tony Jansson och Patrik Sommerfeld som lyckats kamma hem två guld, men framförallt för att fråga hur de lyckas behålla så många spelare genom åren. Tony och Patrik har varit ledare för laget i 9 säsonger och är de som håller i träningar och matcher.


Hur ser ert lag ut? Antal spelare på pappret och hur är träningsnärvaron på dem?
-Laget består av 23 spelare varav 21 av dessa bor i närområdet kring Breviks IP. Träningsnärvaron är hög och vi är oftast 15-18 killar på träningarna och då ska man beakta att en del av killarna kör andra idrotter/aktiviteter som ibland krockar med fotbollen. Under hösten har vi även "adopterat" ett gäng 02-or på träningarna då de stått utan tränare så oftast är vi mellan 22-26 killar på träningarna.

Hur ofta tränar ni? Och vilka är det som står och tränar killarna?
-Vi tränar 2 pass/vecka under säsong och vintertid byts ett av fotbollspassen ut mot TaeKwandoo som är ett utmärkt komplement för att bibehålla styrka och fysik när det är svårt att köra utomhus.

Vad tror ni är nyckeln till att det fortfarande är så många killar som tycker att det är kul?
-Nyckeln är att se varje individ som de är. Oavsett utvecklingsnivå så måste man bli sedd och få omtanke. Idrotten blir alltmer resultatinriktad och då måste man hitta en sund balans mellan det seriösa och kamratskapens betydelse. Det läggs tyvärr stor vikt vid att prestera i tidig ålder. Både på matcher och träningar men vår erfarenhet är att med mindre press så fortsätter fler betydligt längre upp i åldrarna. Dessutom får allt inte bara kretsa kring fotbollen. I 15-16-årsåldern börjar man upptäcka vuxenvärlden och skolan ställer högre krav. Då måste man som ledare också kompromissa och guida utanför fotbollsplanen för att se till att det också finns utrymme för fotbollen för det gör det alltid.

Hur går tankarna inför nästa säsong?
-Alla våra killar utvecklas fortfarande varje säsong och ingen har sagt att de vill sluta med fotbollen så nästa år kommer vi troligtvis anmäla ett lag till nivå 2 som är den näst högsta serien. Under förutsättning att killarna vill såklart. Det om något är väl ett levande bevis på att vissa utvecklas senare och i långsammare takt.


Förutom Tony och Patriks stora engagemang för killarna finns också en bra kommunikation mellan alla lagen inom ålderskullen. Den täta dialogen gör att lagen kan låna spelare av varandra men också att ålderskullen hittar på andra aktiviteter. Under förra vintern bokade ålderskullen Vinnarhallen dit alla spelare bjöds in, på plats delade de in blandade lag och spelade en turnering. Då deltog spelare från alla lagen.

Eftersom att många spelare i IFK Lidingö FK fortsätter spela fotboll hela vägen till seniorfotboll startade föreningen för ett par år sedan en ny "systerförening" som heter IFK Lidingö BK. Samtidigt som herrlaget klättrat till toppen av div2 har "BK" klättrat upp till division 5. Nu ser föreningen drygt 40 killar födda 1999 som inte längre ges möjlighet inom ungdomsfotboll, därför skapar vi ännu en förening på seniorsidan inför 2019.


Md adid 20304960 md intersport 360x250 ifkl webshop a
Md nyhetsbrevet eaf2883  text
Md svenska spel
Md r d v rd banner svff 207x320
Md sponsorhuset
Md stodmedlem
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub