IFK Lidingö FK i Sydafrika

Publicerad 2019-02-15 10:03
07
En berättelse från en välgörenhetsresa till Sydafrika, av pappa till Charlie i P08:12 och där IFK är med på ett hörn.

Ensolution är ett företag som verkar inom kommun och landsting genom att vi engagera oss i frågor som rör socialtjänst, skola och sjukvård. Vi har engagerade medarbetare som genuint är intresserade av samhällsfrågor och vill göra skillnad för samhälle och individ. Som ett led i vårt arbete så beslutade vi oss för att under en period i början på 2019 att stänga våra tre kontor runt om i landet och öppna ett tillfälligt kontor i Sydafrika. Syftet var att både belöna och uppmuntra medarbetarna men också att få ett nytt perspektiv på hur livet kan vara för de mest utsatta grupperna i samhället.

Men innan vi kommer fram till Sydafrika och Kapstaden så har massor med tid lagts ner på planering och förberedelser. En del av oss arbetade med det mer praktiska så som boende, arbetsplatser och studiebesök. Själv fick jag förmånen att gräva ner mig i välgörenhetsarbetet. Vi titta de på samarbeten med andra organisationer här i Sverige men hittade inget som passade det vi var ute efter. Därför bestämde vi oss för att fokusera på lokala initiativ så som Uthando (https://www.uthandosa.org/) och så fick vi kontakt direkt med en person som arbetar som fritidsledare i en skola mitt i Khayelitsha, Bulelani Ka Abulela Nameka.

Tillsammans planerade vi att ge barnen i skolan en heldag full med aktiviteter och överraskningar. Alla våra medarbetare började samla in kläder och skolmaterial mm. Tillslut var det en medarbetare ifrån Halmstad som berättade att han hade fått ett matchställ från sin lokala innebandyklubb. Jag mailade till IFK Lidingö FK och frågade samma sak. Det tog inte många minuter innan jag fått svar, och vilket svar! Jag fick två stora kassar packade med 40–50 matchtröjor.

Väl nere i Sydafrika delade vi upp de insamlade kläderna och skolmaterialet till de olika välgörenhetsevenemangen vi planerade att göra. Jag såg till att alla matchställ sparades till den planerade dagen tillsammans med Bulelani.

Vi åkte till en Kyrka mitt i kåkstaden Khayelitsha där alla barnen hade samlats och väntade in oss.

På plats så delade vi ut några matchtröjor till varje lag för att sätta igång fotbollsmatchen.

Team IFK Lidingö FK

Team Kustens IF från Halmstad

Efter en stund tittade vi på varandra och sa att alla måste ju få.

Vi delade ut tröjor till alla de 80-100 barnen och de som inte spelade stod bredvid och sjöng för att supporta sitt lag.

Under alla matcher och sång så samlades en mindre grupp inne kyrkan och lekte lite lugnare lekar.

Några tittade igenom bilderna från Sverige på våra mobiltelefoner och en del satt bara och pratade Det var som en stor härlig mix av allt, långt ifrån alla faror och risker de normalt utsätts för i sina hem som består av plåtskjul.

Vi hade handlat mat som några mammor hjälpte oss att tillaga. Det blev en rätt som bestod av ris, linser och kyckling. Innan maten samlades alla och började sjunga tillsammans.

För att sen tåga ut och ställa sig i matkön. Vi hjälptes åt att dela ut mat och fortsatte leka innan det var dags att åka tillbaka igen.

En rolig dag för barnen och jag hoppas vi gav dem ett bra minne. För mig är det oförglömligt. Alla fantastiska barn och deras härliga sätt. Och tänk att det springer det runt 40-50 barn i IFK Lidingö tröjor och spelar fotboll just nu på andra sidan jorden.

Stort tack IFK Lidingö FK från mig, Bulelani och alla barn i Khayelitsha.

Fredrik Berns, pappa till Charlie i IFK Lidingö FK P08:12
Md klubbshop 2019
Md ifk lidingo v nner
Md kontakta spelklar
Md sponsorhuset
Md svenska spel
Md stodmedlem
Md matchen mot cancer  annons hemsidan  insamling cancerfonden
Md namskylt laktaren
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub