FC, en till systerförening till FK.

Publicerad 2019-11-29 09:28
Ledare fc 2019
Björn Hultqvist, Per Hultkrantz, Magnus Bodsgård, Nils Hillert och Nicklas Björkström (Pelle Karlsson saknas på bilden)
IFK Lidingö FC är klubbens tredje seniorlag på herr, och efter en första succésäsong väntar nu division 6. Vi tog ett snack med tränare Per Hultkrantz.

Vintern 2014-15 bestämde sig IFK Lidingö FK att man skulle göra en ordentlig satsning på B-laget på herrsidan. IFK Lidingö BK bildades som en egen klubb, laget tog plats i division 7 med mig själv i en offensiv mittfältsposition. För mig, utan ambition att satsa men med viljan och drivet att fortfarande hålla igång fotbollen, var det perfekt.

Mot min personliga erfarenhet blev jag positivt överraskad när jag fick höra att ytterligare ett seniorlag startats i IFK Lidingö FKs regi. Sedan ett drygt år tillbaka finns utöver FK och BK ett tredje lag, IFK Lidingö FC. En första succésäsong senare väntar division 6 2020. Jag ringde upp en av tränarna, Per Hultkrantz.

Per har en lång historia i klubben, som såväl tränare som spelarpappa. När juniortiden tog slut för hans sons lag, uppstod ett slags vakuum.

"Det var fler och fler killar som fortsatt upp i åldrarna." säger han. "Det var totalt säkert mellan fyrtio och femtio 99:or som fortfarande ville spela. Om man stannar kvar på Lidingö och inte går upp till A-laget, har man ingenstans att gå vidare. Det har vi försökt fixa till."

Varför behövdes just FC?

"Vi testade att skapa ytterligare ett lag, se om det kan bli något. BK har blivit lite för dem som är på A-lagsnivå. Via FC kan vi bibehålla intresset för spelarna, för att på sikt gå vidare till BK eller A-laget."

Per menar att det finns tre olika aspekter att ha i beaktande. För det första skapar man en smidig övergång för de som inte platsar i A-laget. För det andra blir det ett naturligt steg för unga seniorer, och för det tredje är det bra för IFK Lidingö FK att bredda seniorverksamheten, och nu erbjuda seniorspel i tvåan, fyran samt sexan.

Per framhåller att FC, likt BK, också eftersträvar ambition, vilket säsongen i division 7 vittnar om.

"Vi vill också vara väldigt ambitiösa. Men alla behöver inte komma på varje träning. Det är ett superviktigt sätt för unga spelare att hålla kontakt med fotbollen och klubben, vi välkomnar alla 96:or, 97:or och 98:or som vill köra."

I år har det nästan bara varit 99:or i laget, men i takt med att fler ungdomskullar passerar seniorgränsen lär det också fyllas på underifrån. "I måndags hade vi första träningen med 00:orna som kommer in i laget, så då var vi kanske hälften-hälften. Det känns positivt."

Per är inte ensam i ledarstaben, tvärtom är de en del som hängt med under junioråren vilket gör att det inte känns speciellt betungande. I höstas började sonen plugga i Uppsala och är av förklarliga skäl inte med lika ofta, men Per har inga planer på att lägga ner.

"Har man varit med och dragit igång det får man fortsätta! Det är en social grej, ett sätt också för oss ledare att hålla kontakt med fotbollen."

Första seniorsäsongen blev givetvis en utmaning. "De blev lite chockade av gubbarna man möter… det är ju tyngre, en helt annan fotboll. Vi fick en dålig start, inledde med en förlust och två oavgjorda innan vi förstod hur de skulle spela. Till slut kom vi tvåa och blev uppflyttade."

Per är förhoppningsfull inför nästa års division 6. "Det känns väldigt inspirerande. Jag tror absolut att vi kan stå oss i sexan, tror säkert vi kan hamna i toppskiktet. Vi har väldigt bra uppslutning, 15-20 killar per träning."

"Klubben har varit välvilligt inställd, det har varit enkelt att starta upp verksamheten. Det har gått väldigt smidigt."

På frågan om Per själv kommer kliva ner på planen är svaret bestämt nej.

"Jag slutade när jag var 30, spelade länge i Sollentuna. Vi har så mycket duktiga spelare, men suget att kliva ner själv… det känner man varje dag."

Vi önskar IFK Lidingö FC stort lycka till i sexan 2020!

Gabriel Zetterström
Md klubbshop 2019
Md f reningsbrevet
Md la travel annons traningslager ifklidingo
Md kontakta spelklar
Md svenska spel
Md sponsorhuset
Md ifk lidingo v nner
Md stodmedlem
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub