Dam

Tredje plats i Luciacupen

Publicerad 2018-12-09 17:33
Img 8903
Kajsa har gjort mål i kvartsfinalrundan.
Efter en mycket bra insats under helgen så tog sig damlaget till semifinal i Luciacupen i Uppsala

Turneringen som spelas i Diöshallen med konstgräs som underlag och med fem utespelare plus målvakt inleddes på lördagsmorgonen, och vi hade oturen att bli lottade i den första av de fyra damgrupperna. Det var också den klart svåraste med IK Uppsala från Elitettan och två lag som spelar i division två nästa år, Vaksala och Upsala IF.

Vi inledde mot Vaksala och trots tidig uppstigning och avfärd från Lidingö 6.30 så var det ett lag som var fokuserat från sekund ett och tog kommandot i matchen. 3.19 in i matchen så nätade också Irina när hon höll sig framme och slog in en retur på ett skott från Kajsa i en fin och snabb omställning.Matcherna är femton minuter långa i gruppspelet, och det var ett högt tempo i matchen. Mot slutet tröt orken något och Vaksala kunde hitta tillbaka in i matchen och vid 12.33 gjorde dom 1-1.

Nästa match var mot favoriterna IK Uppsala, som har ett ungt lag med mycket rörlighet och utarbetat spelmönster. Förlust med 0-3, men vi gör ändå en bra match där målen görs tack vare deras snabba förflyttningar och bra löpningar i de yttre korridorerna.

Nu står vi på en poäng efter två matcher och är tvingade att vinna sista matchen mot Upsala IF, och det börjar bra. Vi har ett spelövertag och Anja drar på ett skott från gansk avlångt håll som går i bortre hörnet för målvakten, i den fjärde matchminuten. Vi behåller initiativet men Upsala tar över och gör 1-1 efter 10.00 och nu är det energi som gäller. Med bra press så vinner vi bollen och Rahiima kommer fri men dras ner av målvakten som blir utvisad. Frisparken blir för snävt petad och de kontrar men Jenny gör en Kamikaze-räddning, en av flera under turneringen, då hon dyker framför den fria motståndaren och räddar. Vi flyttar upp spelet och i anfallet efter lyckas Lollo få loss bollen i straffområdet och placera in den. Seger 2-1 och avancemang till söndagens ena kvartsfinalgrupp.

Första match i gruppen är mot Bälinge som åkte ur division ett i år. Och här gör vi kanske vår bästa match i turneringen, vi gör inte ett misstag känns det som och lyckas besegra dom med 1-0. Målet faller efter 7.51 och görs av Irina. Spelet som igår var riktigt bra, är nu på topp med mycket disciplinerat försvarsspel över hela plan och snabba attacker.

Andra matchen spelas strax efter, den första var kl. 5.00 den andra 5.40. Så det var tidig uppstigning på hotellet vid hallen och frukost och promenad innan matchandet. Vi möter Täbys juniorer som tog sig vidare från sin grupp. Det här blir turneringens lättaste match för vår del och vi bjuder på mycket fint passningsspel och vinner med 3-0. Mål av Lollo, Kajsa och Anja och det är bud på fler. Nu ska det mycket till om vi inte ska gå vidare, med sex poäng på två matcher.

Sista kvartsfinalgruppsmatchen är mot rutinerade Täby (som vunnit Futsal-SM för några år sen). Vi håller emot bra och sticker upp och vi ett av våra anfall gör vi 1-0 genom Mathilde med en snygg och hård tåfjutt. Nu visar de sin rutin och lyckas vända på matchen till 1-3. Men än en gång bra energi och bra spel från vår sida. Vi var bra, men Täby var ännu bättre över 15 minuter skulle man kunna sammanfatta det.

Vi är i alla fall med tre poängs marginal i semi. Och än en gång får vi möta IK Uppsala som passar oss betydligt sämre än Täby. Elitettanlaget sätter full press på oss direkt från avspark med tre spelare i hög press och gör redan i sitt första anfall 1-0 genom en av deras unga flicklandslagsspelare. Och de fortsätter med hög press, låter bollen löpa snabbt och byter positioner i ett. Vi kämpar och ger bra motstånd på plan men när det kommer till målchanser är de kliniska i sina avslut. Semin går över tjugo minuter och de sänker inte tempot förrän de sista fem-sex minutrarna . Då står det 6-0 till dom, vilket också blir slutresultatet. Men vi har under matchen också skapat fem-sex bra målchanser och sett till att de fått spela sig trötta. Och trots de stora siffrorna så var det inte slarv eller en dålig nosats från vår sida, snarare en match där Uppsalalaget visade upp varför man ligger så högt i seriesystemet.

Nu kanske det straffade sig att de la in så mycket energi i matchen mot oss, för i finalen föll de med 2-1 mot Täby. Täby som tog det lugnare i sina matcher fram till finalen och sen lät rutinen avgöra med inövade spelvägar och kyla. Kan tänka mig att IK Uppsalas unga talanger vill visa upp sitt bästa för tränarna, medan Täbys rutinerade spelare inte behöver ödsla sitt krut på det.

Men det här ska handla om vårt damlag, som jag tycker överträffade förväntningarna. Bra fokus, bra energi, bra disciplin i positioner och press och många målskyttar nu när vi ändå saknade några av de som gör mest mål inomhus när vi förberett oss för Luciacupen.

Jenny i målet var ren väggen i många av matcherna och hennes agerande på frilägen var totalt utan rädsla, hon var snabbt nere och knep bollen ett antal gånger. Starkt bidragande till framgångarna.

GH spred lugn och stod rätt, bröt ofta i rätt läge också. Emma gjorde i mina ögon sina bästa matcher i laget under cupen. Lugn med bra bollkontroll. Anja fick agera i försvaret men stack ändå upp med sin snabbhet och gjorde två mål, ett långskott och ett på hörna. Också där toppad form. Mathilde försvarade bra men hann också med några ljuvliga diagonalpass när vi ställde om och ett fint tåfjuttsmål, så effektivt inomhus. Lollo generalade (ja, det står rätt) en del på mitten och slet kopiöst. Gjorde också två nyttiga mål. Sagas snabbhet var värdefull, där fick vi kvicka brytningar och fart i omställningarna. Irina pressade stenhårt och tog ut allt, och hade ändå energi kvar till två viktiga mål. Kajsa drog isär motståndarnas backlinje med klokhet och att hon hugger när målchans kommer vet vi från futsal-träningarna. Rahiima stod för en gamechanger när hon slet sig loss och drogs ner av Upsala IFs målvakt. Nu fick hon en rejäl smäll på axeln då och var tveksam till fortsatt spel, men efter den uppoffringen så kunde vi ta tag i matchen igen och vinna. Hon fortsatte spelet också efter den matchen och var nästan ännu bättre då.

Så en mycket lyckad turneringen för vår del, en bra boost i försäsongsträningen


Björn Jansson.
Md klubbshop 2019
Md matchen mot cancer  annons hemsidan  insamling cancerfonden
Md sponsorhuset
Md kontakta spelklar
Md ifk lidingo v nner
Md svenska spel
Md stodmedlem
Md namskylt laktaren
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub