Dam

Sportchefen om silly season och nya spelare

Publicerad 2020-12-06 09:43
Mb akademichef
IFK Lidingö FK Dam har presenterat fyra starka namn utifrån och flyttat upp två spelare från juniorleden och rustar därmed inför 2021. Vi tog ett långt samtal med Sportchef Magnus Bodsgård.

Magnus Bodsgård gick från att vara Sportchef till att hösten 2019 ta över tränarsysslan när Sara Olsson blev sjukskriven under slutet av sin graviditet. 2020 blev Bodsgård själv huvudansvarig tränare tillsammans med assisterande Eric Undhammar. Nu kliver han tillbaka in som Sportchef och låter Undhammar ta över huvudtränaransvaret.

-Jag hade bestämt mig redan när jag tackade ja till att leda laget att det bara skulle vara en säsong. Jag tror också att det gjorde att jag tog en helt annan roll än vad jag tidigare gjort som huvudtränare vilket gav Eric mycket utrymme. Vi har blivit ett team. Ett team som vi nu bygger ut med fler personer genom Trevor och Antonio.

Hur självklart var det att Eric skulle bli huvudtränare?
-När säsongen började var det lite 50-50. Vid sommaren var det självklart.

Kan du berätta mer om varför valet var så självklart för dig?
-Det handlar om flera faktorer. Hans fotbollskunnande är enormt och han kan måla både de stora penseldragen och med den allra minsta detaljrika penseln. Utmaningen är att också kunna förmedla det till spelarna och där har han haft en utveckling de senaste åren. Han får ut sitt budskap och kunnande på ett inspirerande sätt. Avslutningsvis kommer ledarskapet där en del sitter i personligheten och en del finns i erfarenhet av att tidigare hanterat olika situationer. Här växer Eric för varje dag men redan idag har han just det ledarskapet som spelartruppen vill ha. Han är ärlig och rak, innanför linjerna är det fotboll som gäller. Utanför har han lätt till värme och skämtsamhet.

Ni har presenterat fyra nya spelare vad kan du säga om dem?
-Vi söker spelare med ambition att utvecklas och med viljan att träna. Det ska vara spelare som liksom vi vill framåt och högre. De fyra som presenterats och de två som flyttats upp är precis i den kategorin. Tre av spelarna blir nästa år 16 år och tre av spelarna fyller 19 år. Ingen av dem har som mål att spela i division 2 särskilt länge.
Av spelarna utifrån är två från Djurgårdens IF, en från IF Brommapojkarna och en från Hammarby IF, det betyder att de har en fin utbildning i grunden och att vår uppgift är att förädla dem som spelare och hjälpa dem till nästa nivå.

Totalt sex spelare in, är ni nöjda nu?
-Vi är jättenöjda med spelarna vi fått in men vi är inte klara.

Kan du utveckla det svaret för oss?
-Ja men vad jag menar är att det kommer presenteras fler spelare framöver. Vi har redan en spelare som är mer eller mindre klar och diskuterar med ett par spelare till. Sen har jag lärt mig att inte säga mer än så förens det är påskrivet och klart så vi håller på det lite till.

Är ni klara efter dem?
-Det är svårt att säga. Vi vill skapa en träningsmiljö och en grupp där träningarna håller hög nivå. Allt handlar om vilka spelare vi har möjlighet att ta in. Men om truppen är mer eller mindre klar och vi får bra kontakt med en spelare i Elitettan eller liknande så kommer vi såklart inte tacka nej. Då får truppen bli ett nummer större. Vi har redan idag en trupp som vi är nöjda med nu handlar det om att krydda med det lilla extra.

Med mycket spelare in hur stor blir truppen och vilka måste lämna?
-En fråga som jag gärna avvaktar lite med.

Men finns det spelare som redan lämnat truppen?
-Ja det finns spelare som redan lämnat. Först skulle jag vilja säga att vi förra säsongen var en liten trupp, det var enkelserie så det passade ganska bra att vara en mindre trupp men vi var för liten. Det märktes mot slutet av säsongen. Naemi och Emma lämnade under säsongen eftersom att de knappt fick någon speltid. Amy kom aldrig tillbaka från sina skadebekymmer och spelade inte alls för oss, hon utbildar sig nu till fystränare istället. Sen meddelade två spelare efter säsongen att livet förändras och att de inte kommer fortsätta med fotbollen, dessa ska vi dock tacka av senare så vi avvaktar med att nämna dem.

Och fler kan behöva lämna?
-Jag avvaktar som sagt gärna med den frågan. Det är en diskussion som vi behöver ta med spelare först. Det handlar om flera faktorer med speltid, antal träningar osv.

Vad är målsättningen inför säsongen?
-Vi har inte riktigt kommit dit ännu. Låt oss sätta truppen först. Men i grunden är vår målsättning att fortsätta anpassa oss i träningsverksamhet och organisation för att klättra i seriesystemet. Vår miljö ska gå att mäta med klubbar en eller två nivåer upp och det ska vara en verksamhet där unga spelare verkligen kan utvecklas. Vi har tagit stora kliv de senaste säsongerna men det klivet vi håller på att ta just nu är det absolut största. Sen vad det räcker till resultatmässigt får vi se. Kanske är vi redo nu. Kanske behöver vi ännu mer tid. Det finns flera klubbar i division 2 med stora satsningar som vill framåt. Vårt mål är långsiktigt och vi behöver bygga en stabil grund som håller för alla väder.

Något annat värt att veta om konkurrenterna i division 2?
-Nej egentligen inte, vi lägger inte allt för mycket fokus på dem förens det är dags att börja analysera deras spel. Det finns som sagt många bra klubbar i division 2 som vill framåt. Jag tycker personligen att division 2 är en för liten serie. Jag hade gärna sätt att inget lag åker ur 2021 och att man flyttar upp fler lag. Damerna vill precis som herr och pojk ha längre seriespel. Nu startar de ett par veckor efter herr och slutar en månad tidigare. Underlaget av bra och stabila föreningar på damsidan finns så enligt mig vore det bäst att passa på nu när de högsta serierna ska göras om.

Vi tackar Magnus Bodsgård för pratstunden och önskar dem lycka till framåt.

Md adid 20304960 md intersport 360x250 ifkl webshop a
Md nyhetsbrevet eaf2883  text
Md svenska spel
Md r d v rd banner svff 207x320
Md sponsorhuset
Md stodmedlem
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub