Dam

Vinst mot Enskede

Publicerad 2022-10-02 16:17
Dd3564a9 781b 4e49 90a1 017ea44ec637
3-2 i viktiga hemmamatchen mot Enskede

Fint fotbollsväder på lördagseftermiddagen när vi tar emot Enskede hemma på naturgräset på Lidingövallen. En lätt regnfuktig matta men solen har brutit fram vid avspark.

Två omgångar kvar av serien och vi måste vinna för att haka på i striden om femte och sjätteplats i serien. Femte betyder fortsatt division ett nästa år, sjätteplats kvalmatcher mot en annan division ett-sexa. Enskede ligger sex poäng före och sex måls bättre målskillnad inför matchen, så vi måste helt enkel besegra dom. Helst med ett par mål. Bortamatchen i våras gav en 0-1 vinst till oss efter mål av Mathilda. Men Enskede har gått bra i höst och kommer med självförtroende. Vi kommer med 1-1 senast borta mot Tun i en match som vi förde.

Avspark och vi sätter in en hög och energisk press och det tar ett tag innan Enskede kommer in i matchen, vi fyller på bra och har några nästan-igenom-lägen kring straffområdet.

Enskede kommer upp och en boll mot mål, snedträffas av vårt försvar och Alma tvingas boxa till hörna. En hörna där en Enskede spelare når högst men nickar över.

Vi lyfter in en frispark men målvakten kan lugnt plocka ned, Enskede bryter ett uppspel och får ett bra skottläge centralt men Alma kan enkelt ta hand om skottet.

Så efter en kvart ökar vi pressen igen och Enskede tvingas slå långa bollar för att knyta upp pressen. Vi får en ny frispark som Ebba lyfter in och vi är först på bollen men avslutet räddas vid mållinjen av en back, vi tar hand om andrabollarna och uppoffrande block av försvaret gör att bollen inte hittar igenom.

I fortsätter med initiativ och rörlighet. Ebba skjuter men målvakten kan ta bollen nere vid sin högra stolprot. Vi kommer med avslut både centralt och via kanterna. Det ser bra ut, men vi behöver mål. Mera mål, som jag hörde Markoolio sjunga i Enskedes omklädningsrum före matchen. I den 33:e matchminuten så kommer första målet. Vår press har mojnat lite och då inträffar det som ofta kan ske i såna tillfällen. Enskede kommer högre upp, Emma tar hand om ett uppspel, avancerar och lägger sen ett smörpass till Mickis som håller undan för de jagande backarna och placerar bollen med en touch av målvakten vid bortre stolpen. 1-0.

Fem minuter senare kommer 2-0. Ebba tar hand om ett felpass långt ner på Enskedes planhalva och passar Natalia som tar med sig bollen in i straffområdet till vänster tittar upp och smeker in bollen i bortre krysset.

I slutminuterna av första halvlek höjer sig Enskede men det närmaste är ett skott från högerkanten som Alma kan plocka ner. Och i slutminuten efter bra press så får Natalia ett friläge men målvakten kommer nära och räddar.

Andra halvlek, och nu är det Enskede som sätter press. 0-2 är ett mardrömsresultat för Enskede och de lyfter laget. Och redan i den 48:e matchminuten så slår de en frispark till höger utanför straffområdet och är först på bollen i den täta trafiken framför mål. 2-1.

Men uppflyttningen av laget skapar också mer ytor för våra anfallare, och Liv ser ut att få ett friläge men går i backen, ingen frispark.

Lite senare gör Alma ett par högklassiga räddningar först en reflexräddning på ett avslut från nära håll, sen är hon på returen med nävarna, och på tredje försöket räddar vi strax framför mållinjen men då är det avblåst och vår boll.

Enskede har nu en bra period och vinner andrabollarna, vi är mer spretiga, inte så kompakta som i första.

Men efter ett tag arbetar vi oss in i matchen igen, båda lagen prövar skott utifrån. Och efter dryga tio minuter lägger vi in en frispark som sånär skarvas i mål av en ren spelare.

Sen efter kvarten har vi ett mönsteranfall med många inblandade och en fin spelvändning som avslutas med en målvaktsräddning och returen lägger hon också handskarna på.

Hörnor, åt båda håll, är alltid pulshöjande och Enskede får ett par men vi lyckas rensa.

Så i den 65:e matchminuten anfaller vi med flera fötter igen. Mathilde lägger ut till Emma, som vandrar in i plan och hittar Natalia centralt och hon håller undan ett par uppvaktande försvarare och serverar en ren Linn som placerar bollen i målvaktens högra hörn, ser ut som om målvakten väntade sig det andra med den vinkel som Linn kom i. 3-1.

Natalia har ett läge några minuter senare men en försvarare kastar sig och styr till hörna, som blir resultatlös.

Enskede går för en reducering och det blir lite flipperspel ett tag på vår planhalva. En frispark ute till höger för Enskede ger så 3-2, efter en nick.

Men närmare kommer inte bortalaget. De har ett avslut utanför i slutminuten, och när domaren blåser av är vi förstås nöjdast. Sex poäng av sex möjliga mot Enskede i serien, men de ligger som sagt före oss inför sista omgången nästa helg. Vi reser till Motala och möter Borens IK och Enskede tar emot seriesegrarna Boo hemma, som antagligen vill hålla tempot uppe inför kvalmatcherna till Elitettan. Tre poäng och fyra mål skiljer oss åt inför sista omgången.


Vi gjorde en riktigt bra första halvlek, hade en tuffare andra. Men sett till hela matchen så tycker förstås jag att det var rättvist. En spännande kamp var det och många fina insatser från båda lagen.

Vill plussa för hela vårt lag, en bra insats när det gällde mycket. Ebba jobbade kopiöst, i första halvlek pressade hon hårt i anfallet i andra fick hon gå ner och ta löpduellerna med Enskedes envisa forwards.

Alma stod för några riktigt kvalificerade räddningar och försvaret släppte inte till ett enda friläge.

Kul att Linn gjorde mål, hon hade också en stor arbetsradie i matchen. Målen var också, alla tre, klassmål. Även när man såg om dem på videon. Nu håller vi tummarna för att sista omgången av serien går vår väg så vi får får fortsätta spela division ett-fotboll nästa år. Det är spelarna värda.

Vi tackar Enskede för ett bra motstånd, domarna och publiken som ger sån energi.

Björn Jansson
Md intersport 360x250 webshop
Md nyhetsbrevet eaf2883  text
Md svenska spel
Md r d v rd banner svff 207x320
Md sponsorhuset
Md stodmedlem
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub