02c2f6a0 d64a 4f5e 8e44 091eec09629d
Trots en tuff vår utan matcher och osäkerhet kring serien så blev fotbollsåret 2021 en succé med seriens yngsta lag.

Mars 2021 och tränare Magnus har genomgång inför träning. En sak som imponerat starkt på mig som stått vid sidan av plan som lagledare är samspelet mellan tränarna och spelarna. Noggranna matchplaner har snickrats och spelarna har visat att det fungerat på plan.

Magnus och Trevor övervakar en vårträning.

Antonio tränar målvakterna. Här Sofia och Moa. Till höstomgångarna kom ocksåNellie med erfarenhet från Elitettan.

Pandemin gjorde att vi inte kunde samlas inne under våren, så pizzan fick ätas ute. Som lagledare har jag inte mycket att komma med fotbollsmässigt, så det får bli annat fix runt om. Som att stå för pizza vid några tillfällen, eller mackor och energi till match.

Några bilder från vårens träningar. De som la grunden till säsongsstarten, som blev riktigt bra.

Så var det dags för första matchen. Värmdö hemma och det ser riktigt bra ut med tre poäng bärgade.

En nyckel till att vi kunde ta klivet upp till ettan är att vi spelat som ett lag. Med mycket bollinnehav, vilket är roligare ute på plan. Och eftersom det är laget som vunnit matcherna har jag alltid lagt en lagbild högst upp i referaten. Här kommer en till, från den mest överraskande. När vi slog ut Täby ur Svenska Cupen, efter årets vassaste halvlek och ledning med 3-0. En ledningsom dessutom var högst välförtjänt. I den matchen stod 06:an Leslie och gjorde en kanonmatch.

Men nu gick jag händelserna i förväg. Match nummer två i serien den 12:e juni, var mot Mälarhöjden och det blev en tuffare match med mycket kamp. Men vi vann med 1-3 och Femke visade vem som skulle vinna skytteligan, med två mål i som kom att bli hennes signum, frispelad med målvakten placerade hon kyligt bollen vid sidan av målvakten.

Nästa match hemma på Vallen mot P18 som blev laget som vi slutligen slogs om andraplatsen med. Då i början av serien såg de inte ut som ett topplag, vi vann hemmamatchen klart. På bilden Filippa som gjorde hat trick i matchen.

Tre segrar så här långt, då en av våra två sämre insatser inträffar. Vi möter Telge hemma och skapar inte tillräckligt och när vi sen ska hämta in underläget i slutet av matchen kommer ett skyfall som omöjliggör allt vad fotboll heter.

Surt, skulle man kunna säga. Nå nästa match blev bättre, första halvlek spelar vi ut seriesegrarna Karlberg och leder med 3-1. De höjer sig i andra och maler på och fixar oavgjort. Men årets mål är Irinas flacka hårda frispark in bakom försvarslinjen där Noelle möter stenhårt med huvudet från straffområdeslinjen.

På grund av pandemin så är våromgången kort, och nu är det sommarlov i fyra veckor.
När vi kommer tillbaka har Filippa återvänt till collegefotbollen i USA och in kommer Talia, från USA.
Dags för Lindhagen borta, inga mål efter första halvlek. Men i andra kommer en hård viljenick av Ebba som ger oss ledningen och Blanca gör två. 0-3. På bilden nyförvärvet Talia, som gör nio mål i serien under hösten.

Efter Segern mot Lindhagen är det dags för Täby i Svenska Cupen, och jag tror knappt mina ögon när vi spelar ut dem med snabba attacker och hård press. Efter en ribbträff och en stolpträff gör vi tre mål och leder med 3-0 efter första halvlek. Men en viktig match i serien väntar på lördag, tredje matchen på sju dagar, och Magnus byter ut nästan hela backlinjen plus några till mot 05:or, som kommer in och kämpar på bra och vi håller undan. Slutresultat 3-2.

Så seriematch och dags för Älta, som ligger före oss tillsammans med Karlberg. Tajt spelschema, tredje matchen på sju dagar då Täby var en veckomatch. Vi lyckas vinna hemma med 2-1, segerskytt Femke med mål i matchens sista spelminut.

Nu kommer reaktionen. På Djursholms naturgräs blir vi stillastående till en början och vi förlorar med klara siffror. Bättring måste till om vi ska behålla vår position bland de översta lagen, nu är det många lag inom några få poäng.
Vi åker till Skogstorp och hoppas kunna vinna med några mål och förbättra målskillnaden. Men de har parkerat bussen och vi försöker och försöker. Till slut får Talia på en projektil upp i krysset. 0-1, och årets minst glada lagfoto tas.

Okej, en glad målskytt i alla fall och tre viktiga poäng. Ska också sägas att Skogstorp var otroligt trevliga på och vid sidan av plan. Det besvikna låg i att vi inte fick ut mer av vårt spel.

Nå, nu ska vi ta emot Karlberg hemma och det blir en dubbelt olycklig match. Förlust med 2-3 och Femke åker på en korsbandsskada. Femke som så här långt gjort 11 mål i tävlingssammanhang 2021.

Dags för cupmatch mitt i veckan igen. Elitettanlaget Bollstanäs gästar och det handlar om att göra en bra defensiv. Vi lyckas hålla nollan till matchminut 80 då gästerna gör 0-1. Men en klart godkänd insats där 05:an Emilia kliver in som mittback bredvid Noelle, ett mittbackspar som blir en av flera avgörande pusselbitar till framgången under hösten.
En bild som säger en hel del om insatsen mot Bollstanäs:

Nå nu krävs seger i nästa match om vi ska slåss om uppflyttning. Vi åker till Värmdö som gått framåt mycket under året. Efter en oavgjord första halvlek, så dar vi ifrån till 1-4 i andra.

Ja, där var jag inte riktigt alert när Liv utökar vår ledning till 1-3.

Fortfarande jämnt där uppe i tabellen. Men nu följer två oavgjorda matcher. Först hemma mot Mälarhöjden

Ebba tas hårt i matchen mot Mälarhöjden, 1-1 slutar den.

Dags för resa till Gotland och match mot P18, en solfin helg där vi bara får oavgjort 0-0. Nu ligger P18 två poäng före oss efter en radsegrar under hösten.

Nu krävs det att vi plockar många poäng resten av matcherna, och att P18 förlorar.
Det inträffar redan helgen därpå. Karlberg vinner med uddamålet mot P18 och vi besegrar Telge med 0-3 på deras stora arena.

Blanca som röstades fram av spelarna själva som årets MVP, mest värdefulla spelare. En spelare som jobbar över hela plan.

Dags för Lindhagen hemma, vi spelar på Bosön. Lindhagen får förstärkning av en gammal brasiliansk landslagsspelare Elaine. Men vi vinner med 4-1 efter övertygande spel.

En bit in i andra halvlek byts Anja som slitit hårt ut, och då ser man hur hon och Magnus kastar sig famnen på varann. Anledningen är att Värmdö hemma besegrat P18 med 2-1, och plötsligt är det vi som drar ifrån i kampen om andraplatsen. Nu har vi fyra poäng ner till P18.

Färd till Älta för en svår bortamatch. Och hemmalaget börjar bäst och öser på. Men efter den första anstormningen kommer vi tillbaka och tar över och vinner med 0-2.

Ebba och första målskytten i matchen mot Älta, Mathilde.
Två matcher kvar och hemma tar vi emot Djursholm. Vi tar ledningen redan efter sex minuter och är i division ett i 80 minuter, har fler chanser att utöka. Men så i 86:e matchminuten får Djursholm en hörna och på andrabollen så blir det skottläge och vilket skott. I krysset och 1-1...

Dags för sista omgången i serien. P18 vann i förra omgången och ligger två poäng och sju mål efter oss. Vi tar emot Skogstorp hemma och P18 åker till Telge. Vi går för seger förstås, men lite nervöst är det och 1-0 kommer i första halvleks sista minut. Talia gör målet och två till i matchen och Julia gör ett, en vacker volleyskarv på inspel från Anja.

Många målskyttar har nämnts, så som det ofta blir i referat. Höstens mittbackar och målvakterna likaså. Men det var framför allt laget som tog hem andraplatsen och avancemang till ettan.

Lagkapten Irina på högerbacken var en trygghet både på och vid sidan av plan. Och på andra kanten hade vi Anja med sin snabbhet. Vi hade alternativ i mitten, Coco, som startade under första halvan av säsongen. Elvira och Bella fanns också där.

På mittfältet var Ebba och Mathilda bollsäkra säsongen igenom.

Blanca och Mathilde tog oftast hand om kanterna på mitten. Men Liv fanns som bra alternativ. Och tidigt under säsongen Hannah som tyvärr ådrog sig en korsbandskada.

På forwardssidan växlade det mer. Filippa och Femke var målskyttarna under första halvan, men flytt och skada gav stafettpinnen till Talia och Sara.

Julia kom in under hösten, och var en gamechanger de matcher hon spelade.