Dam

Damerna börjar träna igen - Intervju med huvudtränaren

Publicerad 2020-01-06 15:06
Think
Spelarna har varit på en längre ledighet och börjar träna på onsdag igen. För huvudtränaren Magnus Bodsgård har det dock varit en period av planering inför den nya säsongen.

-"Det stämmer, framförallt har det varit planering av spelarnas IUPs och hur vi ska skapa träningar som utvecklar såväl det individuella som kollektiva under våra lagpass. Sen har det också varit en period där jag planerar för vår fotbollsfilosofi, största delarna av truppen sitter och det gör att vi kan börja titta på vad vi vill med vårt spel". Berättar Bodsgård.

Under december har vi sett en hel del spelare förlänga via olika sociala medier, men inte alla. Hur ser läget ut i truppen just nu?

-"Vi har gjort klart med fler än vad som synts på diverse sociala medier. Vi har kunnat behålla alla de spelare som vi vill och det kommer att presenteras något nyförvärv också inom kort. Men visst, vi hade gärna sett ytterligare någon spelare ansluta till truppen. Vi har en tydlig profil i vad vi söker och det begränsar ju antalet spelare en del. Vi får se vad vi kan hitta under januari".

Vad är det för profil ni söker på spelarna?

-"Framförallt ska det vara spelare som vill vara med och utvecklas både som lag och som individ. Det måste finnas en hög träningsvila och motivation. Som spelare behöver man också förstå att det är en hög konkurrens och att kommer man till oss behövs hårt arbete. Fotbollsmässigt söker vi spelare som är trygga med bollen, kan låta som en klyscha men finns inget bättre sätt att beskriva det. Vi vill ha spelare som vill ha mycket boll och äga bollen. Sen behöver spelarna också förstå variationen i spelet då vi vill utveckla ett dynamiskt arbetssätt med olika formationer".

Det är nästan en helt ny stab runt damerna denna säsong, hur kommer det att märkas ute på planen?

-"Det är svårt att svara på utan att spekulera. Jag, Sara och Eric har ju arbetat ihop under hela 2019 med att utveckla lagets och föreningens arbetssätt och träningsmetodik. Jag har haft rollen som sportsligt ansvarig, Sara var huvudtränare för Dam och Eric har arbetat med flickakademin. Nu är Sara föräldraledig och jag och Eric kliver in i Dam. Det som borde synas på planen är att vi tar nya steg snarare än att allt för mycket förändras. Vi kommer att lägga mycket fokus under försäsongen på att förbättra våra kollektiva försvarsmetoder och bli betydligt mer aggressiva i den direkta återerövringen. Vi vill också bygga upp fler uppspelsvarianter för att klara av att skapa ett högre tryck mot flera olika motståndare. Vårt direkta anfallsspel vet vi är ett riktigt hot mot alla lag, men vi vill om vi kan skapa längre sekvenser med bollen. Sen kommer Antonio in som ny målvaktstränare och det är viktigt för oss att målvakterna är en del av vårt anfallsspel likväl som försvarsspelet. Björn är kvar från förra året, det är viktigt då han gör ett enormt arbete för att allt ska flyta på runt träningar och matcher".

Du pratar mycket om bolltrygga spelare, variationer i ert spel och olika formationer. Hur skulle du beskriva IFK Lidingö FK Dam's spel 2020?

-"Nu har vi ju inte börjat spela något ännu så det återstår väl att se. Men om vi lyckas ta oss dit vi vill så blir vi ett lag som för det första alltid arbetar väldigt hårt. Vi ska ge våra motståndare så lite tid som möjligt sen kommer det att skilja sig en hel del beroende på matcher och scenarion i dessa matcher. I anfallsspelet vill vi i grunden äga mycket boll, men ägandet i sig är inget vi vinner matcher på utan det gäller att avväga när det är dags att attackera de olika ytorna. Jag hoppas att den publik som följer oss detta år upplever oss som ett lag som klarar hantera olika sätt att spela fotboll. När det kommer till formationer så bygger allt på en grundformation men spelarnas utgångspositioner måste kunna förändras. Det finns stora skillnader på om motståndarna spelar med en eller två forwards, eller om de har två eller tre mittfältare. Det skapar olika förutsättningar som vi måste anpassa oss till för att maximera vårt eget spel. Det är egentligen inga konstigheter men kommer kanske synas mer denna säsongen för just våra damer".

Ni är nykomlingar i division 2, hur tror du att säsongen kommer att gå och vilka målsättningar har ni?

-"Hur säsongen kommer sluta återstår att se. Många spekulerar och tippar tabeller, men det är inte min uppgift. Jag tror på den trupp vi har även om vi fortfarande söker ett par pusselbitar. Vi måste hantera varje match separat och vår inställning är hela tiden att vinna nästa match vi spelar. Kortsiktigt finns inga direkta målsättningar från föreningen, vi ska bygga upp en verksamhet från de allra yngsta och hela vägen upp till seniorlaget som på sikt minst håller damerna som ett topplag i division 1 över tid. Vi är precis i början av denna satsning".

På försäsongen väntar en riktigt tuff match då ni ska möta Elitettan-laget Bollstanäs SK i Victoria Cup hur tacklar man en sådan match?

-"På samma sätt som alla andra matcher faktiskt. Det handlar om att titta på dem och analysera hur vi bäst kan hantera matchen. Sen får vi bygga upp några olika scenarion som vi tror kommer kunna ske och hur vi ska hantera det. Vi kommer gå in för att vinna den matchen precis som vilken match som helst, sen får vi se vad utfallet blir när domaren blåser av". Avslutar Magnus Bodsgård.

Damerna börjar träna på onsdag kl. 20.30 i Johan Björkmans hall på Hjorthagen. Kalendern uppdateras med nya matcher allt eftersom men vissa matcher hittar ni redan nu.

Md klubbshop 2019
Md f reningsbrevet
Md la travel annons traningslager ifklidingo
Md kontakta spelklar
Md svenska spel
Md sponsorhuset
Md ifk lidingo v nner
Md stodmedlem
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub