Sara Olsson: "Jag brinner verkligen för dam- och flicksidan."

Publicerad 2018-04-13 15:42
Sara o  portr tt
Foto: Idrottsfoto
Det är den där fantastiska tiden på året då allt börjar. Snön smälter, gruset sopas bort från gatorna och försäsong byts mot allvar. Säsongen ligger framför en och det är nu förhoppningar och drömmar ska realiseras. För IFK Lidingö FKs damlag är säsongen 2018 den första med Sara Olsson som huvudtränare. Vi tog ett snack med henne om tränarkarriären, förväntningar och hur det är att jobba efter resultatkrav.

Det är den där fantastiska tiden på året då allt börjar. Snön smälter, gruset sopas bort från gatorna och försäsong byts mot allvar. Säsongen ligger framför en och det är nu förhoppningar och drömmar ska realiseras.

För IFK Lidingö FKs damlag är säsongen 2018 den första med Sara Olsson som huvudtränare. Vi tog ett snack med henne om tränarkarriären, förväntningar och hur det är att jobba efter resultatkrav.

Sara Olsson är 26 år men har, trots sin unga ålder, mer än tio års erfarenhet som fotbollstränare. Hon är uppväxt i Svedala strax utanför Malmö och fick sin tidiga spelarutbildning i närliggande Skabersjö IF, som länge tillhörde landets högsta serie. Det var också i Skabersjö som Sara började som tränare, 14 år gammal.

"Jag har alltid tyckt om barn, det var en skoj hobby som jag växte in i." säger hon.

Som ung tränare såg hon tidigt fördelarna med att ha erfarenhet av att leda.

"Jag har haft mycket fördel i skolan av det, prata inför grupper och så."

Sara fortsatte som tränare i Skabersjö med samma tjejlag i åtta år, men efterhand uppmärksammades hennes insatser av en skola i Skurup som skulle starta en akademi med fotbollsprofil.

"Jag blev timanställd på fotbollsakademin, det var på en mer seriös nivå och jag kände att jag ville satsa på tränarkarriären."

"Efter det blev jag tränare i Husie IF. Det var ett tjejlag, födda 98-99-00, ett blandgäng, en serie över Skabersjö. Det var ett stort steg för mig. Från att under åtta år hela tiden varit tränare tillsammans med en pappa som tog större ansvaret med allt runt omkring… i Husie blev jag verkligen huvudansvarig."

Parallellt med uppdraget i Husie började Sara som instruktör på Skånes fotbollsförbund, hade hand om spelarutbildningar och uttagningsläger för distriktet. Hon blev distriktsförbundskapten i Skånes fotbollsförbund, "vad vi i Stockholm kallar stadslag är distriktslag i Skåne", en post hon har än idag.

Under tiden i Skåne var tränarkarriären fortfarande något som Sara skötte ideellt. Parallellt med tränaruppdragen jobbade hon på förskola och skola, arbetet som förbundskapten var ett extrajobb.

"Ingen spelarutbildare för heltidsanställd." konstaterar hon.

För ungefär två och ett halvt år sedan flyttade Sara Olsson upp till Stockholm för att plugga idrott på Bosön.

"Jag hade fortfarande som ambition att jobba som tränare, men tänkte att det låg längre fram i tiden."

"Oavsett om jag jobbade som fotbollstränare eller inte är jag intresserad av gruppsykologi och gruppdynamik."

Det hör till vanligheterna att studenterna på Bosön får besök av idrottsföreningar som kommer och berättar om sin verksamhet och också marknadsför klubben. Sara Olsson fick lyssna till bland annat företrädare från Djurgården Hockey, men också IFK Lidingö FK. Hon såg en öppning att ta upp tränarkarriären igen, och tog kontakt med IFK:s kansli.

"Jag började vara med på träningar, vågade inte ta på mig huvudtränaruppdrag direkt. Jag visste inte om jag hade tid, mycket studier och så."

Men lockelsen att börja träna på riktigt blev för stor och när en lucka uppstod om att träna flickor 01, kunde Sara Olsson inte säga nej. Andra uppdrag inom IFK Lidingö FK har tillkommit sedan dess. Och hon blev snabbt nöjd med hur klubben satsade på flicksidan.

"Det ligger väldigt i tiden att föreningen satsar på dam- och flicksidan. Det var rätt tajming."

"Det gäller att få in någon som vill och är engagerad. Det var en fördel att jag verkligen brinner för dam- och flicksidan. Jag själv skulle hellre anställa någon som brinner för något."

Sedan i vintras är hon för första gången i tränarkarriären huvudtränare för ett A-lag, IFK Lidingö FKs damlag. Och visst finns det vissa skillnader gentemot att arbeta inom ungdomsverksamheten:

"Vi verkar under resultatkrav, det har man inte i ungdomslag. Lite mer som står på spel, men också en möjlighet att jobba mer med det sportsliga."

Hur känns det då att som 26-åring coacha spelare som är äldre?

"Det var en sak jag själv tänkte på innan, hur ska det gå och så. Min tidigare mentor sa en gång att det "handlar om kunskap och mognad och en vilja att förändra där man är." Det handlar mer hur man är som tränare.

"Dessutom är flertalet yngre än vad jag är, vi har ett ungt damlag."

21 april inleder IFK Lidingö FK årets division 2 Östra Svealand borta mot Stuvsta. Sara Olsson har en bra känsla inför säsongen, lyfter att laget är väldigt motiverat och poängterar hur kul det ska bli, men är också tydlig med att året primärt handlar om att etablera sig i serien. Att flera i tränarstaben varit med tidigare gör övergången till en ny tränare smidigare, tror hon:

"Jag har människor runt mig i teamet som varit med, som känner laget. Jag har haft spelarna med mig från början, så det har varit smidigt på så sätt."

Sara Olsson fortsätter, vid sidan av rollen som tränare för damlaget, sitt arbete för att stärka klubbens flicksektion. Och hon ser 2018 som ett viktigt år.

"Det här året handlar om att skapa en struktur för hela flicksidan som är befintlig. Spelarna ska veta, i alla led, vad som händer. Det tar tid att hitta den rätta strukturen. Och vi gör mer än många andra."

"Året blir kickoffen mot något väldigt bra."

Gabriel Zetterström
Md klubbshop 2019
Md matchen mot cancer  annons hemsidan  insamling cancerfonden
Md sponsorhuset
Md kontakta spelklar
Md ifk lidingo v nner
Md svenska spel
Md stodmedlem
Md namskylt laktaren
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub