Från ungdomsleden till Dam A

Publicerad 2018-10-29 09:16
Lovisa b  1
Lovisa omgiven av två lagkamrater
IFK Lidingö FKs damlag har gjort sig kända för att slussa upp talanger till seniortruppen. En av de senaste exporterna från de egna ungdomsleden är Lovisa Bergvall, född 2002, som fått chansen på A-lagsnivå under året.

"Förra säsongen spelade jag med Dam U." säger hon till hemsidan. "Men nu framförallt till hösten efter sommarlovet, började jag träna kontinuerligt med A-laget, så jag har kört de flesta matcherna med dem."

"Jag skulle egentligen träna med båda lagen, men det blev inte riktigt så eftersom träningarna krockade."

För många kan steget från juniornivå till seniornivå vara en stor omställning. Lovisa Bergvall pekar på ett plötsligt resultatfokus, som kanske aktualiserades än mer med tanke på IFK Lidingö FKs prekära läge i serien. Varje match blev en måstematch, och det slutade med att man åkte ur division 2.

"Jag har alltid haft hög press på mig själv." konstaterar hon. "Nu blev det den pressen, den press klubben sätter på laget och den press laget sätter på sig själv."

Oaktat den tuffa tabellsituationen trivdes Lovisa utmärkt i sin nya miljö.

"Det var jättekul, högre tempo än jag var van vid. Väldigt lärorikt, en helt annan grej med spelare som inte är i ens egen ålder, mer erfarna."

Lovisa tillhör alltjämt Dam U, en samling ungdomsspelare födda mellan 2000 och 2003. Laget är bara ett år gammalt, och det var inte oproblematiskt inledningsvis.

"Det blev ett helt nytt lag." säger hon. "Flera årskullar slogs ihop. Allt var lite oklart i början, det blev lite rörigt."

Som ungdomsspelare hade Lovisa bland annat Sara Olsson som tränare. Inför årets säsong tog Olsson över A-laget, vilket gjorde omställningen smidigare.

"Jag debuterade i damlaget redan när jag var i juniorerna, då var det tränare jag aldrig hade pratat med. Det var betydligt mer nervöst."

Vid sidan av fotbollen läser Lovisa första året på Norra Real. Att gå gymnasiet i stan är inte ett val hon ångrar, men hon har tvingats åsidosätta andra åtaganden inom klubben.

"Tillsammans med min tidigare tränare Eric var jag tränare för F06 innan, det går inte nu för det tar 45 minuter till skolan. Jag hinner spela, men inte träna."

"Jag hoppar in och kör fotbollsskola och ÅG-pass ibland."

Att kombinera studier med mycket fotboll funkar dock utmärkt för Lovisa.

"Damlaget tränar tre gånger i veckan, jag skulle helst träna dubbelt så många gånger!" säger hon och tillägger att hon tränar en del på egen hand också. För att vara 16 år har Lovisa kommit otroligt långt med sin fotboll. Vad har hon då för mål?

"Jag vill komma så långt som möjligt." säger hon.

Som förebilder nämner hon landslagets Caroline Seger och holländska Lieke Martens som nu spelar i Barcelona. Gemensamt för de båda är mittfältspositionen, där Lovisa också spelar.

"Där får man mycket boll vilket är jättekul."

Gabriel Zetterström
Md klubbshop 2019
Md matchen mot cancer  annons hemsidan  insamling cancerfonden
Md sponsorhuset
Md kontakta spelklar
Md ifk lidingo v nner
Md svenska spel
Md stodmedlem
Md namskylt laktaren
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub